İçindekiler
Deri yüzeyde çikolata nasıl davranır?
Çikolata yağlı ve şekerli bir maddedir. Eriyip koltuğa bulaştığında deri yüzeyine yapışır, ama kumaş gibi liflerin arasına işlemez. Bu yüzden doğru yaklaşım ovmak değil, yüzeyden nazikçe kaldırmak ve derinin kendi yağını yıkamadan temizlemektir.
Boyalı ya da cilalı deri, doğal (anilin) deri ve suni deri farklı tepki verir. Doğal deri suyu ve yağı emer; suni deri daha dayanıklıdır ama sert temizleyicilerle yüzeyi çatlayabilir. Koltuğun üretici talimatı varsa onu esas alın.
Adım adım temizlik
-
Adım 1: Çikolatanın sertleşmesini bekleyin
Eriyik çikolatayı ovalamayın; buz dolu bir poşeti 5 dakika lekenin üstüne koyun ya da kendiliğinden sertleşmesini bekleyin.
-
Adım 2: Kazıyın
Plastik bir kart, kaşığın sırtı ya da kredi kartı kenarıyla çikolatayı nazikçe kaldırın.
Dikkat: Metal bıçak kullanmayın; derinin yüzeyini çizer. -
Adım 3: Yağı kâğıtla çekin
Kalan yağlı izi kâğıt havluyla bastırarak emdirin.
-
Adım 4: Az nemli bezle silin
Yumuşak bezi ılık suya batırıp iyice sıkın; birkaç damla yumuşak sabun ekleyebilirsiniz. Lekeyi tek yönde silin.
-
Adım 5: Temiz nemli bezle durulayın
Sabun kalıntısını yine az nemli bezle alın.
-
Adım 6: Kurulayın ve nemlendirin
Kuru bir bezle hemen kurulayın; kuruyunca deri bakım kremi ya da sütü ince bir kat sürün.
Yağ lekesi kalırsa
Çikolatanın yağı deride koyu bir gölge bırakmışsa mısır nişastası ya da bebek pudrasını serpin, birkaç saat bekletip fırçayla alın. Toz yağı çekmeye yardımcı olur. Daha sonra yüzeyi az nemli bezle silin. Aşırı su ve alkol deri boyasını açabileceğinden bunları kullanmayın.
Temizlikten sonra derinin bakımı
Su ve sabunla silinen deri kendi doğal yağlarının bir kısmını kaybedebilir. Koltuk tamamen kuruduktan sonra ürün etiketine uygun bir deri bakım kremi ya da sütü ince bir katman hâlinde sürüp yumuşak bir bezle parlatmak, yüzeyin çatlamasını geciktirir. Suni deride ise bakım ürünü gerekmeyebilir; üretici talimatına bakın. Koltuğu doğrudan güneş ve ısıtıcılardan uzak tutmak da çikolata gibi lekelerin yüzeye yerleşmesini kolaylaştıran kuruluğu önler.
Yüzey türüne göre notlar
| Kumaş / yüzey | Ne yapılır? | Dikkat |
|---|---|---|
| Boyalı/cilalı deri | Kazıma, az nemli bez, yumuşak sabun, nemlendirme. | Sert ürünler cilayı bozar. |
| Doğal (anilin) deri | Hemen çekin, nemli bezle hafifçe silin, profesyonel bakım düşünün. | Su halka bırakabilir. |
| Suni deri (PU) | Az nemli bezle silme çoğu zaman yeterlidir. | Alkol ve solventler yüzeyi çatlatır. |
| Yün ve ipek yastık/örtü | Koltuğun üzerindeki kumaş örtüyü ayrı temizleyin; soğuk su ve yumuşak deterjan. | Bu kumaşları ovmayın, ağartıcı kullanmayın. |
Sık sorulan sorular
Deri koltuktan çikolata lekesini ıslak mendille silebilir miyim?
Parfümsüz, alkolsüz ıslak mendiller küçük lekelerde işe yarayabilir; ancak sürekli kullanım deriyi kurutur. Sonrasında kuru bezle kurulayıp deri bakım ürünü sürmek iyi olur.
Eriyik çikolatayı hemen silmeli miyim?
Hayır; silmek yaymak demektir. Önce sertleşmesini bekleyin veya hafifçe soğutun, kazıyın ve sonra temizleyin.
Çikolata derinin rengini açar mı?
Çikolatanın kendisi genelde rengi açmaz. Asıl risk, sert temizleyici veya aşırı sürtünmedir; bu yüzden yumuşak yöntemle ilerleyin.
Yorumlar
Yorum yazHenüz yorum yok. İlk yorumu siz yazabilirsiniz; yorumlar yönetici onayından sonra yayımlanır.
Yorumlar ziyaretçilere aittir, yazının bilgileri yerine geçmez ve yönetici tarafından doğrulanmaz.
İlgili Rehberler
- #deri bakımı
- #deri koltuk
- #koltuk temizliği
- #suni deri
- #çikolata lekesi